Kategorier
Ayurveda

Ayurvediska tankar och detox för våren

Tar en promenad med Ralf, min 4fota bästis. Slås av att några plusgrader får mig att huttra in mot märgen. Föredrar -10 grader istället faktiskt. Dock är det spännande att se naturens skiftningar. Fåglar börjar välkomna våren med sång – även om det känns som att våren är en bra bit bort enligt kalendern. Ser hur snön smälter timme för timme, regnet spolar bort rester av den senast frusna nederbörden. Vi får larm om att det kan bli översvämningar från ån och det ser ut som att de har rätt i det.

Vad händer i våra kroppar om vi kikar på de ayurvediska kunskaperna? Vi består av 3 doschor, vata/pitta/kapha och vintern är en vata period och våren tar över i en kapha period för att sen låta sommaren bli en pitta period.

Om vi nu ska hålla oss till kaphan så är det den som är blöt, fuktig, kladdig – vilken kan visa sig hos oss som problem i övre luftvägarna, tröghet, stelhet, svullnad b.la Så vi med större portion kapha i kroppen kan få mer symtom nu när vi går in i våren. Det går att möta med rätt kost och att höja pittan med ex aktivitet förutom kosten. Det finns ett gott recept sen förut på linsgrytan i en tidigare blogg men jag lägger in en här oxå om du vill prova att göra en förenklad ayurvedisk detox. vill du veta mer om din dosha så kan du boka en konsultation hos mig.

Kitchari – Ayurvedisk detoxgryta

Har du inte alla kryddorna? så kan du ta det du har hemma. Vill man genomföra förenklad variant av en Ayurvedisk detox med Kitchari, så kan man helt enkelt bara äta bara den här soppan/grytan frukost, lunch och middag under 3-7 dagar. Man kan lägga till frukt, bär, örtteer och citronvatten för att skapa variation som mellanmål. Man kan också välja att variera sig genom att äta risgröt (kunyi) till frukost gjord av basmatiris kokt med kokosmjölk, ghee, färsk ingefära, kurkmeja och kanelstång – dvs koka som risgrynsgröt.

ca 4 port

  • 1,5 dl basmatiris gärna av fullkornstyp
  • 1 dl gula mungbönor/gula linser 
  • 1,5 msk ghee (byt till kokosolja för vegan)
  • Kryddor kan varieras efter smak
  • 0,5 tsk senapsfrön, svarta om du har
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk hel bockhornsklöver
  • 2 tsk färsk riven ingefära
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 krm hing (asafoetida)
  • ca 2 tsk havssalt/himalayasalt
  • 6-10 dl vatten eller benbuljong
  • ca 4 dl färska grönsaker* i kuber
  • Färsk koriander att toppa med

*Ta de grönsaker du har, t.ex. broccoli, blomkål, selleri, grönkål osv. Lägg till lök och vitlök för mer smak.

Gör så här

Blötlägg mungbönorna/linserna över natten eller i minst 8 timmar. Skölj i durkslag och skölj även riset. Ställ bägge åt sidan. Hetta upp ghee i en kastrull och tillsätt senapsfrön, spiskumminfrön och fänkålsfrö och fräs i ca 1 minut. Tillsätt riven ingefära och rör om. Tillsätt resten av kryddorna och rör om i ca 30 sek. Tillsätt riset, mungbönor/gula linser och 6 dl vatten och koka upp. Tillsätt salt och de grönsaker som inte behöver vara al dente tex morötter och selleri, vänta med varianter som blomkål, broccoli och spenat till slutet. Täck för med lock och låt det puttra på låg värme tills riset, linserna är genomkokta. Smaka av med mer vatten och salt om det behövs. Slutkonsistensen ska vara som gröt men kan anpassas till tunnare soppa om man vill

Granera gärna med färsk koriander och njut av den som den är eller med en enkel sallad till.